O VČELAŘENÍ A MEDU
Nestrpíme syntetická rezidua léčiv v medu
Naše produkty neobsahují syntetická rezidua léčiv, která by mohla být pro člověka nebezpečná.
Včelám ulevujeme výhradně přírodními léčivy na bázi látek obsažených v ovoci, mateřídoušce, tymiánu a dobromyslu.
Včelaříme s úctou ke včelám a v souladu s přírodou. Držíme se zásady – prevence nad zlato, ale pokud přesto včelstvo trápí invazní roztoči, vždy použijeme výhradně přírodní léčbu!
Blahodárný
Med prospívá všem generacím lidí – od dětí starších 1 roku až po seniory. Je známým životabudičem a také jednou ze základních ingrediencí používaných v alternativním léčitelství. Ne nadarmo se říká: ,,Sklenice medu – půl lékárny doma.“
Krystalizace
Přirozenou vlastností kvalitního a nenarušeného medu je jeho postupná krystalizace (s výjimkou jednodruhového akátového medu), která nemá vliv na jeho kvalitu. Do původního tekutého stavu jej lze uvést opatrným zahříváním ve vodní lázni maximálně do 45 °C. Některé druhy medu mají tendenci krystalizovat pomaleji (viz níže).
Druhy medu
Květový med je přírodní koncentrát pocházející z nektaru květů rostlin, ovocných stromů i léčivých bylin. Je snadno stravitelný díky obsahu jednoduchých cukrů – glukózy a fruktózy. Obsahuje širokou škálu pylových zrn, která obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícímu účinky – rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky apod. Květový med je velice ceněn obzvláště v lidovém léčitelství.
Kvalita
Různé druhy prvotřídního medu jsou prakticky stejně hodnotné. Mohou se ale lišit barvou, chutí, vůní, obsahem pylových zrn, či minerálů a biologicky aktivních látek.
Složení medu
- Jednoduché cukry
fruktósa 38 %, glukósa 31 % - Vyšší cukry
sacharósa 1,3 %, maltosa 7,3 %, dextriny a ostatní vyšší cukry 1,5 %
- Enzymy
- Vitamíny
C, B1, B2, niacin, kyselina pantotenová, B6, biotin
- Organické kyseliny
- Hormony
noradrenalin, adrenalin, dopamin a specifické hormonální látky z mastných kyselin - Vonné látky
- Minerální látky
draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, křemík, zinek, měď
Skladování medu
Vysoký obsah cukrů v medu má samokonzervační účinky, nicméně doporučujeme skladovat med v uzavřeném obalu (sklo, keramika, nerezový kov, atd.) při teplotě do 25 °C a relativní vzdušné vlhkosti do 70 %.